Van Houten: wereldberoemde chocolade uit Weesp

Van Houten's Cocoa. Best and goes farthest. Eind 19e eeuw raakte het chocolademerk Van Houten bekend tot in China en de cacao en chocolade uit Weesp werden over de hele wereld geëxporteerd.

Het Weesper wereldmerk begon in 1828. In dat jaar vond de chocoladefabrikant Van Houten het oplosbare cacaopoeder uit en werd het makkelijker om chocoladedrank en andere cacaobereidingen te maken. In de eerste jaren werd het poeder in Amsterdam en Leiden geproduceerd, maar in 1850 verhuisde de fabriek naar Weesp. Inmiddels was Coenraad van Houten zijn vader in het bedrijf opgevolgd.

Het was een stoommachine van een failliete wasserij aan de Oudegracht die Coenraad naar Weesp lokte. Met zo'n ultramoderne machine – waarvan er in Nederland nog maar weinig waren – kon Van Houten de chocoladeproductie flink opschroeven. Rond de stoommachine verrees de fabriek De Adelaar, die zich in hoog tempo uitbreidde. Toen Coenraads zoon Casparus toetrad tot de directie en zijn vooruitstrevende reclamecampagnes introduceerde, ging het helemaal hard. Ze begonnen met kleurenaffiches en door heel Europa reden paardentrams met Van Houtenreclame. In 1899 maakten ze zelfs de eerste Nederlandse reclamefilm.

Weesp groeide mee. In 1890 bouwde Van Houten een nieuw fabriekscomplex in de Aetsveldse polder. Inmiddels werkten er ruim zeshonderd mensen bij de fabriek en tien jaar later waren dat er al duizend. Om al die arbeiders te kunnen huisvesten, liet de firma een plan voor 550 woningen ontwerpen, waardoor het aantal woningen in Weesp met een derde zou worden uitgebreid. Het Parkplan is echter nooit gerealiseerd, o.a. vanwege de kosten. 

De cacao van Van Houten is nog steeds over de hele wereld te koop, maar wordt allang niet meer in Weesp gemaakt – en ook niet door Van Houten. In de jaren zestig verkochten de erfgenamen van Coenraad en Casparus het bedrijf aan een buitenlands concern, dat in 1971 de fabrieken in Weesp sloot. In Weesp herinneren o.a. Villa Casparus en de Van Houtenkerk nog aan de familie die de stad zo’n grote impuls gaf.

In Museum Weesp kun je een model van het productieproces in werking zetten en ontdekken hoe een cacaoboon chocolade wordt. Ook zijn er geregeld chocoladeworkshops en kunnen kinderen een feestje vieren waarbij ze zelf met chocolade aan de slag gaan.

Van Houten Coenraad Johannes van Houten

Coenraad Johannes van Houten

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Voor openingstijden klik hier.

Volg ons ook Facebook (museuminweesp) en Instagram (museum_weesp), voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.