Nu te zien in museum Weesp:

Roos op ten Berg: EverGlaze
Bewaard voor de Stad
Weesp in de Middeleeuwen

Roos op ten Berg: EverGlaze

Museum Weesp organiseert de eerste solotentoonstelling van keramiste Roos op ten Berg (1999). Het experiment ligt ten grondslag aan haar liefde voor keramiek en nieuwsgierigheid vormt de kern van haar creatieve proces. Op ten Berg zoekt graag de grenzen op van het materiaal en ziet zichzelf daarom eerder als keramisch onderzoekeer dan als keramist.

Gedurende de afgelopen anderhalf jaar ontwikkelt Op ten Berg aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met een zandstraalmachine een nieuwe manier van porselein glazuren. De verschillende texturen die zij met haar eigen techniek weet de creëren, intrigeren. Ze verschillen sterk van de gladde perfectie die we vaak associëren met het woord 'porselein'. Ook zorgt de wisselwerking tussen techniek, materiaal en toeval voor objecten die niet te reproduceren vallen: daarom zijn alle objecten in deze tentoonstelling unica. 

De bezoeker volgt Op ten Bergs ontdekkingstocht; van  de voorafgaande onderzoeken die hebben geholpen haar vaardigheden te vergroten tot de ontwikkeling van haar onderscheidende werkwijze. 

DEZE TENTOONSTELLING IS VERLENGD T/M ZONDAG 4 MEI 2025

 

Bewaard voor de Stad. 50 jaar schenken aan Museum Weesp

Dit jaar viert Museum Weesp zijn vijftigste verjaardag. Dankzij een grote schenking van Weesper Porselein transformeerde de bestaande oudheidskamer in 1974 tot een volwassen museum.
Met deze tentoonstelling markeren we die belangrijke gebeurtenis, maar we kijken ook verder: welke schenkingen zijn sindsdien gedaan, door wie en waarom?. 

Aan de hand van bijna 50 weinig getoonde objecten en de verhalen die aan deze voorwerpen en hun gevers verbonden zijn, duiken we dieper in de geschiedenis van het museum. Op deze manier wordt ook de bijzondere band tussen het museum en de stad duidelijk. De collectie van Museum Weesp is net zo divers als de Weespers zelf.

De opening van deze expositie valt samen met de afsluiting van een omvangrijk project, waarbinnen voorwerpen in de collectie zijn beschreven en onderzocht. De tentoonstelling bevat veel schatten die tijdens dit project zijn herontdekt.

LUISTER NU NAAR NIEUWSTE PODCAST OVER BEWAARD VOOR DE STAD

Deze tentoonstelling is zien tot en met zondag 4 januari 2026

 

Weesp in de Middeleeuwen

Naast Amsterdam heeft ook Weesp dit jaar een bijzondere verjaardag te vieren: op 20 mei 2025 is het 670 jaar geleden dat ‘Wezepe’, zoals de plek destijds genoemd werd, stadsrechten kreeg. Het bijzondere document uit 1355 waarin dit voorrecht werd vastgelegd – een zogenaamd ‘privilege’ – is voor het eerst sinds jaren weer in het openbaar te zien, samen met een selectie middeleeuwse voorwerpen uit de collectie van Museum Weesp. 

Ook vieren we dat Museum Weesp een nieuwe presentatieruimte heeft; de schatkamer. In deze ruimte laten we bijzondere voorwerpen zien die we lenen van andere musea. En met welke Weesper schat kunnen we deze bijzondere ruimte nou beter inwijden dan met de stadsrechten?  

De stadsrechten zijn in het museum te bewonderen tot en met 20 mei 2025, bezoekers aan de tentoonstelling krijgen bovendien een mooie vouwfolder met daarin een hertaling van de tekst mee. 

Roos op ten Berg: EverGlaze

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(020) 254 69 45

Voor openingstijden klik hier.

Volg ons ook Facebook (museuminweesp) en Instagram (museum_weesp), voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden welkom.