Vaste presentatie

Koninklijke Cacaofabriek C.J. van Houten

In 1828 vond de zoon van Johannes Casparus van Houten, Coenraad Johannes het oplosbare cacaopoeder uit. Dit poeder kwam in de plaats van de vette, moeilijk verteerbare chocoladekoekjes, die om er een chocoladedrank van te maken eerst in melk moesten worden gekookt. In 1850 kocht de firma aan de Oudegracht in Weesp een bedrijfspand met stoommachine en ontwikkelde zich daarmee tot een moderne fabriek. In 1887 werd een eigen gasfabriek in gebruik genomen. Voor het stadje Weesp bleek de komst van Van Houten van buitengewoon belang. Na een voorzichtige start begon de fabriek explosief te groeien, vooral na 1865, toen de zoon van Coenraad, Casparus, deel ging uitmaken van de directie.

Koninklijke Van Houten en de reclame Casparus van Houten en Willem Scheffer waren degenen die vooral begrepen wat wereldwijd opgezette reclamecampagnes voor de naamsbekendheid van een bedrijf konden betekenen. Scheffer organiseerde deze vanuit Weesp en Casparus bracht lange jaren in Engeland door om de markt aldaar voor Van Houten te interesseren en ook om er ideeën op te doen. In de loop van de jaren 1880 en 1890 begon Van Houten in binnen- en buitenland bekend te worden. De afzet nam enorm toe en daardoor het aantal werknemers. Er kwamen agentschappen in Düsseldorff (later in Krefeld), Parijs, New York en Chicago. Cacao werd een echte volksdrank.

Nieuw fabrieksterrein, het Parkplan In de jaren '80 van de 19e eeuw nam het aantal arbeiders toe van krap 100 naar ruim 600; in 1901 zou de 1000 overschreden worden. Omdat verdere uitbreiding van de fabriek binnen Weesp onmogelijk was, besloot de directie in 1890 een nieuw fabriekscomplex in de Aetsveldse polder te gaan bouwen. Architect werd ir. W.G.Grothe, een goede vriend van de familie.

In 1897 kon de nieuwe locatie worden betrokken. Er werd nu naast cacao ook chocolade geproduceerd. Het aantal werknemers steeg hierdoor belangrijk en de firma besloot deze arbeiders woongelegenheid in Weesp te bieden door de aanleg van een park met 550 woningen. Het totale aantal woningen in Weesp zou door dit Parkplan met een derde worden uitgebreid.

Activiteiten van deze maand

Alle activiteiten starten om 14:00. Voor sommige activiteiten vragen wij een kleine toeslag van €2,00.

Zondag 15 oktober 14.00 uur

Ontdek het museum

Aan de slag aan met de archeoloog

6 t/m12 jaar .Toeslag €2

Zondag 15 oktober 14.00 uur

Lezing: Hollands porselein’. Hoe kwam het porselein van China naar Holland?

Toeslag €2

Zaterdag 21 oktober 14.00 uur

Porselein Schilderen

Demonstratie porselein schilderen én ook zelf aan de slag gaan Toeslag €2