Nieuws

Filmvertoning Kraaienhoff keert terug

23/04/2018

 

Film en verhalenbijeenkomst over de Stelling van Amsterdam in Museum Weesp

Zaterdag 28 april draait de film Kraijenhoff keert terug in het Museum Weesp. In de film staan persoonlijke verhalen over leven en werk op de forten van de Stelling van Amsterdam centraal. De film wordt gedraaid als onderdeel van de tentoonstelling Weesp = Water.
Na afloop van de film houdt Agnes de Boer, tevens maakster van de film, een verhalenbijeenkomst. Zij is op zoek naar persoonlijke verhalen over de forten in de omgeving zoals Fort aan de Ossenmarkt, Fort Uitermeer, Fort Hinderdam, Fort bij Nigtevecht, Fort bij Abcoude Fort aan de Winkel en Fort in de Botshol.

Film Kraijenhoff keert terug
In de film keert Cornelis Kraijenhoff, grondlegger van de eerste stelling rond de hoofdstad, terug naar de forten en gaat in gesprek met fortwachters, gidsen, deskundigen, ondernemers en pioniers. De geschiedenis van de Stelling van Amsterdam herleeft aan de hand van hun boeiende verhalen. De film is gemaakt door Jort van der Maarel naar idee van Agnes de Boer, schrijfster van erfgoedverhalen.

Verhalenproject Stelling van Amsterdam
De film Kraijenhoff keert terug, maakt onderdeel uit van een groter project over de Stelling van Amsterdam waarin verhalen over leven en werk van de forten van toen en nu centraal staan. In vier delen trekt Agnes langs de Stelling van Amsterdam op zoek naar verhalen. De verhalen worden opgenomen in rijk geïllustreerde boeken. Gereed zijn Leven langs de Liniedijk over het noordwesten van de Stelling en Leven op de Stelling, forten van toen en nu over het zuidwesten. Binnenkort verschijnt Kraijenhoff keert terug, verhalen over de Stelling van Amsterdam over het Noord- en Zuiderzeefront. Bij dat project hoort de film met dezelfde naam. Na afloop van de film kunnen de verhalen uitgewisseld worden.

Nieuw project met muziek langs het Zuidfront van de Stelling
Het laatste project, Herauten op de Stelling, loopt van Muiden tot Fort de Kwakel en omvat alle tussenliggende forten. Het doel is ook dat boek te vullen met veel persoonlijke verhalen en oud en nieuw beeldmateriaal over de forten. Bij het project in het zuiden en zuidoosten van de Stelling horen ook muziekvoorstellingen in de forten. Duo Leeghwater en Henk Zwart geven concerten in verschillende forten gebaseerd op de verhalen die Agnes de Boer heeft opgehaald. Ingepland zijn de volgende concerten: zaterdag 7 juli ’s middags in Fort aan de Drecht, zondag 8 juli 15.00 uur in Fort bij Nigtevecht, zaterdag 15 september in Fort aan de Ossenmarkt en op zondag 23 september is er een muzikaal diner in Fort Waver Amstel.

Locatie: Museum Weesp, Nieuwstraat 41 Weesp
Aanvang film: 14.00 uur
Aanvang verhalenbijeenkomst: 15.00 uur
Kosten: uitsluitend de toegang van het museum
Meer informatie: www.stellingverhalen.nl en agmdeboer@quicknet.nl

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Volg ons ook op Twitter (@museumweesp) voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.