Over het museum

Het Museum

Beleef het mee in Museum Weesp

Sinds de modernisering is Museum Weesp niet alleen een kijk en leermuseum maar ook een doe en beleef museum. Veel 'doedingen' in de verschillende zalen zorgen voor een interactief bezoek in het museum waardoor het ook voor de kinderen een leuk uitje is geworden.

Kruip in de huid van graaf en gravin Van Gronsveld Diepenbroick
Heeft u ook ooit wel eens in die prachtige kostuums uit de 18e eeuw willen stappen en heel stijlvol uw kopje thee uit een porseleinen kopje willen drinken? Dan is dit uw kans! Tover u zelf om tot een heuse graaf en gravin, maak een selfie en upload uw foto op onze Facebookpagina. De mooiste foto maakt kans op een leuke prijs!

Ooit wel eens archeoloogje gespeeld?
In de archeologiezaal in het museum vind je een heuse archeologievindplaats. Graaf in het zand en kijk of jij de beste archeoloog bent!

Deel uw herinneringen aan Weesp
In de industrie en nijverheidszaal treft u diverse foto's aan van het Weesp van weleer. Heeft nog een mooi verhaal over het vroegere Weesp, heeft u bijvoorbeeld bij Van Houten gewerkt of één van de andere industrieën die Weesp rijk was en wilt u uw herinneringen delen? Pak een kaartje van de wand en beschrijf uw herinnering. Samen maken we de geschiedenis van Weesp compleet!

Het stadhuis en haar kerkers
Het stadhuis van Weesp was vroeger ook een gerechtsgebouw. De vierschaar met vrouwe Justitia herinneren ons hier nog aan. Maar ook de twee kerkers die het stadhuis rijk is. In de kerker waan je je even gevangene, de voelbare kou, omringd zijn door ratten en een strobed maakt het gevoel even compleet. Maak een selfie in de schandpaal en deel deze met uw vrienden op social media. Succes gegarandeerd!

De Van Houtenfabriek in het klein
In één van de Van Houtenzalen treft u een model van het productieproces van de Van Houten chocolade aan. Zet de machine aan en zie hoe de cacaoboon tot chocolade werd gemaakt.

Miniatuurstadhuis
In de entreehal vind je het stadhuis op schaal. Open de deuren en ramen en laat je verrassen door de kijkdozen!

Geschiedenis van Museum Weesp

 

Museum Weesp is oorspronkelijk in 1911 begonnen als Oudheidskamer. Op 28 december 1911 kreeg de bode van het stadhuis, J. Mooy, een toelage voor het onderhoud van een ruimte die als Oudheidkamer was ingericht. Hier werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp hadden te maken, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. Aanvankelijk kon men de ruimte alleen zien op afspraak.

In 1928 werd voor het eerst een aankoop voor de collectie gedaan: een terrine met citroenen op het deksel. Gaandeweg is de Oudheidskamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum.

In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel de verzameling namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën, nazaat van porseleinfabrikant Graaf Van Gronsveld. Deze schenking vormde in feite het begin van Museum Weesp.

Het museum is sinds 1999 een geregistreerd museum dat is aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Het is gevestigd op de tweede verdieping van het stadhuis in Weesp dat is ontworpen door Jacob Otten Husly en is gebouwd tussen 1772 en 1776.

In 2015/2016 is het museum gemoderniseerd en waait er weer een andere wind. Er is een Stichting Vrienden van Museum Weesp in het leven geroepen die Museum Weesp in de breedste zin van het woord ondersteunt. Zowel particuliere vrienden als bedrijfssponsoren zijn bij de Stichting welkom.

Plan uw bezoek

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp
(0294) 491 245

Volg ons ook op Twitter (@museumweesp) voor nieuwtjes, extra informatie en vragen.

 

Bereikbaarheid

Vanaf NS station Weesp 10 minuten lopen.

Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

Toegankelijk voor mindervaliden. Hulphonden toegestaan.